Over ons

Over ons

Passie voor bijen


In 2012 ben ik begonnen met het houden van bijen, het is begonnen met één kastje en hoewel dat niet de vriendelijkste bijen waren had het bijenvirus mij al snel te pakken. Als bijen massaal uitvliegen om eten voor het volk te halen en je kan zien hoe efficiënt ze te werk gaan, kan je daar naar blijven kijken.  Omdat een bijenvolk als één organisme werkt blijft het altijd fascineren en er is altijd meer over te leren. Het is prachtig om te zien hoe bijen samenwerken voor het nut van het volk en problemen die  in een volk kunnen ontstaan meestal zelf oplossen.

De imkerij groeide al snel door naar 30 volken die ook werden gebruikt voor de bestuiving in boomgaarden. In 2021 stopte een bevriende imker met zijn imkerij en kreeg ik de kans dit over te nemen. Zo is sinds 1 januari 2022 Imkerij Klein een feit.

Bestuiving


Een goede bestuiving is van het grootste belang voor een goede zaad- of vruchtzetting. Door het inzetten van de juiste hoeveelheid bestuivers wordt een goede oogst een stukje zekerder. Een onvoldoende bestoven gewas geeft minder vruchten of zaden en niet volledig bestoven vruchten kunnen ongewenste vormen hebben.


Voor bestuiving worden meestal honingbijen, hommels of solitaire bijen gebruikt. Elke soort heeft zijn eigen sterke punten maar bijen hebben toch enkele voordelen boven andere bestuivers:

  • Bijen kunnen een gewas nooit overbevliegen, zij zullen pas gaan bestuiven als het gewas er klaar voor is. Hommels kunnen bloemknoppen beschadigen om bij de (onrijpe) stuifmeelkorrels te komen
  • Een honingbij is bloemvast, dit betekend dat zolang een gewas voldoende nectar en stuifmeel geeft alleen dit gewas bevlogen wordt.
  • De afstand die een bij kan afleggen vanaf de kast is ongeveer 3 km. Solitaire bijen vliegen vaak maar enkele honderden meters. Dit is vooral in buitenteelten van belang.
  • Het grote voordeel van honingbijen zijn de grote aantallen waarmee ze beschikbaar zijn. Een groot bijenvolk kan uit wel 60.000 individuen bestaan, bij een hommelvolkje zijn dit er slechts een paar honderd


Zwermen


In de lente groeit een bijenvolk snel en kan nieuwe koninginnen gaan aanmaken. Voordat deze uitkomen vertrekt de oude koningin met de helft van het volk op zoek naar een nieuwe woning. Vaak gaat een zwerm eerst ergens hangen om van daar uit de omgeving te verkennen.

Wat moet u doen als u een zwerm tegenkomt:

  • als de zwerm net aankomt, ga naar binnen en sluit ramen en deuren, laat de zwerm rustig een plekje kiezen. Een zwerm zal over het algemeen niet snel steken, maar het is vervelend om bijen binnen te hebben.
  • blijf rustig, probeer te bijen niet te verjagen met rook of herrie.
  • bel een imker in de buurt, zij komen meestal graag een zwerm ophalen. Maak een foto of filmpje van de zwerm als u dit aandurft. Stuur dit naar de imker ter verduidelijking.


Share by: